Bērnu ciltis

Pasaku un teiku cilts

Stāstot pasakas brīvā dabā, tās atdzīvojas… iejutīsimies pasaku tēlos un izgatavosim brīnumainus rokdarbiņus, dosimies meklēt piedzīvojumus, pa ceļam varbūt pat izglābsim kādu princesi.

Trejdeviņu zemē viss ir iespējams – tiekamies 2019. gada augustā Meža salās.

Inese Stivriņa

Lāčuku cilts (6-16 gadi) 

     Lāčuki iet līdzi lielajam lācim pa viņa iestaigātajām takām. Izzina apkārtni, iepazīst augus, ošņājas, delverējas, mācas taisīt migu, kur patverties no lietus un vēja, mācas iekurt ugunskuru, lai varētu sasildīt nosalušās ķepas. Lāčuki ir paklausīgi, uzmana viens otru, viņi var arī atvēsināties vēsajā dīķa ūdenī, kur izrādās arī dzīvo dažādas radības. Un tad jau jāmeklē kāda garāka lazda, lai varētu uztaisīt makšķeri, atrast kādu tārpu vai noķert apnicīgu mušu, un re – pirmā zivs jau spirinās krastā. Un kā garšo uz iesma izcepta paša noķerta zivs? To pat nezinalielais lācis…..

Jānis Cekuls

Smaržu cilts (7-13 gadi)

Mūsu bērni ir mūsu labākie skolotāji – visas mazās dāmas neapzināti mācās no savām mammām, māsām, krustmātēm – un vislabāk prot sajust, kas viņām tīk un kas – ne visai. Caur smaržu pasauli kopā dosimies piedzīvojumos, lai smaržotu un patiktu sev!

Smarža ir tā maņa, kas vistiešākā veidā savieno mūs ar neapzināto – to, kas paslēpts zemapziņā, bet ko prāts nevar ne saprast, ne izskaidrot, pat ne pamanīt. Kūpošas piparmētru tējas smarža no lauku vecmāmiņas lielās krūzes, tikko cepti pīrāgi Jāņu priekšvakarā vai mitras augsnes spēka smarža kartupeļu stādīšanas talkā. Tās ir smaržas, ko neatceramies ar prātu, bet ko pazīstam, ko pazīst mūsu ķermenis no pašām pirmajām bērnu dienām…

Smaržas – tās, kas mūs uzrunā un kas pazīstamas – dod drošību, uzmundrina, atbrīvo, uzlabo garastāvokli. Bet tās, kuras neuzrunā, vienkārši atliekam malā…

Tiekamies saietā Trejdeviņi 2019. gada 4. augustā Meža salās!

Ieva Mauriņa

Pļavas cilts (11-16 gadi)

Augi, kas aug mums līdzās. Kā atgūt dzīvesprieku, veselību un skaistumu!?
Par Latvijas spēkpilnajiem augiem stāstīs augu pazinēja, alternatīvās medicīnas praktizētāja – Solvita Kūna

Tēmas:
ko par mums vēsta auga smarža;
kā Latvijas spēkpilnie augi un ziedi mūs dziedina un palīdz dzīvot veselīgi un radoši;
kā atpazīt “savus” augus;
kas ir augu hidrolāti un kā tos varam pagatavot paši.
kas ir eļļu ekstrakti – macerāti un kā tos pagatavot pašiem, kurš augs palīdzēs tikt galā ar izsitumiem un kurš tikt vaļā no rētiņām utt.
kādus augus daba dāvā, un kā tos lietot savam skaistumam un veselībai;
kā izmantot vitamīniem bagātus augu maisījumus iekšķīgi fiziskās un garīgās veselības stiprināšanai.

Solvita Kūna

JAUNIEŠIEM

Trejdeviņi pagraba grupa

     Nedēļas laikā kopīgi izveidosim savu Trejdeviņ mūzikas grupu.
Ņem līdzi savu mīļāko mūzikas instrumentu, kas lieliski papildinās mūsu pagraba grupu. Muzicēsim un improvizēsim, radīsim un priecāsimies – caur smiekliem un sarunām radīsim ko unikālu ar ko nometnes noslēgumā pārsteigt ne tikai citus, bet arī paši sevi.
Nav nozīmēs vai esi profesionālis – galvenais, ka esi brīvs, gatavs darīt kaut ko no nebijušā, sirdī mājo trakā jaunība un esi gatavs kopā muzicēt – radot ko īpašu.

Dāvis Vīgups

Sieviešu ciltis

Mātes cilts

Neliec mani, māmulīte,
Bez ziediņa šūpulī:
Liec naudiņu, liec maizīti,
Liec gudro padomiņu.

     Māmiņa – bezgalīga pacietība, maigums, mīlestība, gudrība, modrība. Arī atvērta sirds un acis, garas rokas, kas nekad nepiekūst, saule acīs un daudzi dziesmu kamoli. Kur māmiņai to visu iegūt, kad rokas piekusušas, solis kļuvis gauss un acis veras ciet pēc bezmiega naktīm, savu bērniņu aijājot. Tas viss jau mūsos ir, tikai īstās dārgumu lādes vāks, vienai mēdz būt grūti paceļams. Nāksim cita citai palīgos, darināsim lellītes bērniņiem, pīsim nodomu pīnes, rotāsim bērniņus un rotāsimies pašas, dziedāsim un stāstīsim pasakas.  Remdēsimies Lielās Mātes klēpī, saņemsim tās devumu un svētību. Saņemsim maigumu un dosim to, radīsim brīnumus un darīsim pasauli brīnumainu.

Ciltsmāte Ingūna Rauda

Senā cilts

Kas ir Sens? Sens nenozīmē „novecojis”, tas nozīmē „pieredzes gudrs”. Senajā glabājas izaugsmes iespējas! Sens ir Gars. Viss pārējais ir īslaicīgs, pārejošs un mainīgs.

Savas cilts vidū mēs brīvi atvērsimies dabiskajam, dāvāsim pašas sev rūpes un uzmanību, mīlēsim savus svētos ķermeņus un darīsim lietas, kas mūs stiprinās garā. Mācīsimies apzināties sevi, atmetot bailes un ierobežojumus. Mēs dziedāsim, dejosim un smiesimies! Katra diena būs citāda, mēs kopīgi veiksim senus rituālus un prakses, kurināsim uguni, runāsimies ar Senajām Mātēm, dalīsimies savās sajūtās un pieredzē, būsim spogulis viena otrai.

Tev līdzi ir jāpaņem nazis, lāpāmā adata, villaine, uz kuras apsēsties un mūzikas rīki, ja ar tiem darbojies. Tavs tērps, lai ir sievišķīgs un ērts iešanai mežā.

Uz tikšanos Trejdeviņi nometnē! Cilts māte Aina Tobe.

Zemes cilts

Zeme ir radītāja, tā baro un dod spēku augšanai visam dzīvajam, tā veldzē mūs ar čalojošajiem avotiem un ūdeņiem bagātajām upēm.

Zemes ciltī mēs kopā smelsimies šo Zemes spēku, ļaujoties bungu skaņām un vibrācijām, atmodinot savas sajūtas un maņas. Mēs ļausim runāt savām Dvēselēm, izzīmējot savas sajūtas 12 brīnumainos kvadrātos, kuri palīdz iegūt iekšēju brīvību un atbrīvot iestrēgušu enerģiju.

Ilze Bušujeva

Meža cilts

       Mežā gāju gavilēt, mežā sagšu darināju…
Kad mežs ir līdzās, tas top  par draugu, skolotāju, iedvesmotāju un dvēseles barotāju.  Te sadzirdamās skaņas kļūst par melodijām, te ieraugāmās krāsas iepinas, ieaužas skaistos darinājumos. Gaismas rotaļas lapotnē un mētrās priecina sirdi un vieglina soļus, bet ēnas stāsta senas teiksmas. Te rodamais miers nāk līdzi visās pasaules gaitās.  Te doma iegūst dziļumu un rimtumu.  Un te tiksimies mēs – viena ar otru un pašas ar sevi – lai kopā ieklausītos, saskatītu un sajustu Meža dvēseli, lai saplūstu ar to un atveldzētos.

Meža ciltsmāte Vita Bogana

Saules meita

Saules meita sagšas auda,
Vidū gaisa stāvēdama:
Divi lāses tīra zelta,
Treša tīra sudrabiņa.

     Reta būs tā dabas parādība, kas varētu sacensties ar sauli gan dziesmu daudzuma, gan dažādības ziņā. Saule dziesmās parādās kā ļoti daudzveidīga, bet pamatā trejāda. Saule ir veseluma, pilnīguma, auglības simbols. Tā ir dzīvības avots, kas silda un gādā, tās siltumā augam, no tās dāsnuma viss rodas, to baudām, to godājam. Saules meitu ciltī tiekamies rast savu viduci, kodolu un savu iekšējo starojumu, uguni ar ko sildīt nevis dedzināt. Starosim viena otrai un viena otrā. Atvērsimies savai dabai, dāvāsim pašas sev un otrai mīļumu, gaišumu, rūpes un uzmanību, iemīlēsim, ievibrēsim savus sievišķos  augumus un darīsim lietas, kas mūs spodrina, vīsim savus zelta vainagus – ar aci neredzamos, bet ar sirdi jūtamos. Jaunas meitas vainags iemieso tās pašcieņu, pašapziņu, lepnumu un vērtību, tad nu skatīsim, kā sauli apzināties sevī, lai mirdz acis, deg sirds, staro miesa. Lai zūd kauns, vaina un bailes. Mēs mazgāsimies emocionāli tīras, rotāsimies, greznosim telpu ap sevi ar sevi, dejosim un smiesimies! Katru dienu saule ir citāda, lai gan tā pati, arī katra diena Saules meitu ciltī, lai ir pārsteigums. Radīsim to kopā!  Kopīgi veiksim saules rituālus un prakses,  izdejosim sauli, spēlēsim saules spēles, tīsim savu laimi saules kamolā un pašas būsim Saule.Tev līdzi ir jāpaņem sava ūdens krūze, sedziņa, uz kuras apsēsties un tev mīļi mūzikas instrumenti, ja ir. Tavs tērps, lai ir ērts iešanai, skriešanai, dejošanai gan pļavā gan mežā un lai tas ir sievišķīgs, gari 
brunči apjozti ar jostu. Dzeltena un sarkana krāsa iederēsies.

Lai meitām saule spīd vainagā!
Uz tikšanos Trejdeviņi nometnē! Cilts meita Redžina Laura

VĪRĪEŠU CILTIS

Masku cilts

Maskošanās tradīcija ir viena no senākajām, iespējams, pati senākā līdz mūsu dienām saglabātā senču garīgās kultūras tradīcija. Masku gājieni savā būtībā ir tieša viņsaules tēlu ierašanās pie mums, kas nes sev līdz dažādus cilvēkiem nepieciešamus labumus, gan arī dod iepēju tieši kontaktēties ar viņsaules pārstāvjiem. Svētīts un ražīgs gads ir tēm mājām, kurā viesojušies maskotie ļaudis.

Latviešu masku tradīcija ir krāšņa un pasakaini bagāta. Līdz mūsu dienām saglabājušās ziņas par aptuveni 100 dažādu veidu masku grupām. Budēļi, ķekatas, čigāni, mārtiņbērni, katrīnas meitas, miežvilki, vecīši, paurīši, dādi, vēži…. Ar šādu daudzveidību šodien varam lepoties tikai mēs. Mūsu uzdevums šodien ir šīs nozīmīgās senās tradīcijas autjaunošana un turpināšana.

Masku ciltī iejutīsimies maskoto ļaužu „ādā”. Runāsim par masku gājieniem un maskām, centīsimies izprast to dabu un  akrālo noszīmi. Darināsim maskas un, protams, arī vilksim maskas, ķersim sajūtas, kā ir atdot savu augumu sakrālai darbībai, nokļūt robežas tajā pusē, un kā atgriezties atpakaļ… Senajā slānī maskošanās tradīcija bija izteikta vīru lieta. Tā būs arī mūsu Masku ciltī – vīru ciltī. Būsim kopā, vienoti un viedi.

Meža Roberts

Vilku cilts

Vilka ciltī aicinu tos, kuri vēlas  pilnveidot  savas  garīgās un fiziskās  iemaņas , saistībā ar vilka totēma spēku dabā.  Praktiskajās  nodarbībās  vingrināsimies , lai attīstītu redzi ,dzirdi un ožu. Mēs runāsim par vilka gudrību, spēku un maģiju, iepazīsim senus nostāstus un mītus, lai izprastu , kādas  īpašības  nepieciešamas  vīrietim – medniekam un karotājam. Uz nodarbībām jāierodas apģērbā un apavos, kas piemēroti iešanai pa mežu, līdzi ņemot kabatas nazi un segu ( vēlams vienkrāsaini pelēcīgu) , kas var kalpot par apmetni vai paklāju, uz kā sēdēt un gulēt.

Vilku ciltstēvs Gvido Tobis.

Kraukļa cilts

     Krauklis ir vieds putns. Viņš ir ilgu mūžu dzīvojis, Pasaules iekārtošanu piedzīvojis un lietu kārtību sapratis. Krauklis ir gaišreģa, pareģa, zintnieka, maga simbols. Kā simbols un cilts totēms viņš nes sevī spēju ne vien saprast, bet arī ietekmēt un grozīt lietu kārtību. Krauklim ir dota spēja, iespēja un uzdevums savienot pasaules, brīvi pārvietoties starp tām un nest ziņu no tās Saules uz šo, no šīs uz to Sauli. Krauklis ir savā ziņā arī Pārcēlājs. Lai to visu veiktu, vajadzīgs spēks. Liels spēks. Zināšanu, gudrības un viedas spēks. Tāds ir piemitis mūsu burvjiem, zintniekiem un krīviem. Kraukļa ciltī, sarunājoties, mijiedarbojoties un darot tīri praktiskas lietas, mēģināsim apjaust Kraukļa viedumu un spēku. Atcerēsimies gēnos iekodēto, bet snauda stāvoklī atrodošos informāciju par to, kas esam, ko darām, no kurienes nākam un uz kurieni ejam. Arī par latviešiem kā burvju, zintnieku, burtnieku, krīvu un magu tautu. Kraukļa cilts ritam būs mazliet mistiska noskaņa. Tā ir daļa no mūsu dzīvesziņas un būtības kopš senseniem laikiem. Mums kopīgi tas būs jāatceras. Mūsu tautai šobrīd tas ir ļoti nepieciešams. Piebildīšu vēl to, ka Kraukļa cilts uzdevums Trejdeviņa laikā ir atrast, enerģētiski sakārtot, iekārtot un nodrošināt galvenā rituāla vietu un telpu.

Kraukļa ciltstēvs Miks Kozlovskis